Herbata czarna czy zielona – którą wybrać?

Jeśli chodzi o herbatę, nie jesteś ograniczony do jednego rodzaju! Istnieje wiele opcji, w tym herbaty zielone i czarne. Chociaż obie pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis, różnice między nimi sprawiają, że warto spróbować każdej z nich.

Najbardziej zauważalną różnicą między herbatą zieloną a czarną jest to, że herbata zielona jest niesfermentowana. Po zebraniu i wysuszeniu liści, są one podgrzewane, aby zapobiec utlenianiu. Proces ten trwa tylko około dziesięciu minut, więc więcej oryginalnych antyoksydantów rośliny zostaje zachowanych.

Zielona herbata znana jest również z tego, że zawiera więcej katechin niż jakikolwiek inny rodzaj herbaty. Katechiny są silnymi przeciwutleniaczami, które działają w organizmie jak wymiatacze wolnych rodników. Oznacza to, że mogą one faktycznie zneutralizować szkodliwe związki, takie jak nadtlenki, zanim będą one mogły uszkodzić komórki lub DNA. 

Związki katechinowe mają również właściwości przeciwzapalne; może to być powód, dla którego niektóre badania wykazały, że zielona herbata może wspomagać utratę wagi poprzez zapobieganie tworzeniu się komórek tłuszczowych lub zwiększanie termogenezy (rozkładu tłuszczów). Ponadto, kofeina w zielonej herbacie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu (choć nie tak bardzo jak w przypadku czarnej herbaty). Filiżanka zielonej herbaty zawiera około 50 miligramów kofeiny, podczas gdy filiżanka czarnej zawiera około 50-80mg. Więcej o zdrowiu i urodzie znajdziesz na stronie https://liveasily.pl/ .